onsdag 31 oktober 2012

Månadsrapport för oktober

Så har en till månad passerat och nu återstår endast två månader av nådens år tvåtusentolv. Jag ligger kvar i mina innehav så ingenting nytt har egentligen hänt. Vi som har aktiesparklubben har gjort några justeringar men då detta endast utgör en liten del i min totala portfölj är det ingenting jag kommer lägga vikt vid här på bloggen.

Dock så kan jag meddela att Lundin Mining gick under min stop loss kurs (33,90) igår men själva stop lossen löste aldrig ut. Jag antar att jag måste sätta säljkursen strax under själva stop loss-kursen för att vara säker på att försäljningen går igenom, men jag trodde inte detta skulle behövas eftersom LUMI är en aktie som ligger på "Mest omsatta"-listan och jag endast har en liten post. Som tur är så har aktien repat sig under dagen och nu ligger den över min stop loss kurs igen, jag har satt in en ny stop loss kurs på 33,90 men denna gång har jag satt säljkursen till 33,80.
Har nån av er läsare någon förklaring till varför försäljningen inte gick igenom eller hur man ska agera för att vara säker på att en stop loss löses ut?


/Plutusson

2 kommentarer:

 1. Fick följande svar när jag råkade ut för samma problem som du och frågade avanza supporten.

  Vad gäller säljstopploss där du vill skydda dig nedåt så är ett tips att ha lite spread mellan order och triggerkurs. Altså precis som du skriver att lägga orderns kurs på en lägre nivå än själva triggerkursen. Det innebär då att när din order triggas, dvs. när din Stop loss-order löser ut och skickar iväg din säljorder till marknaden, så ökar ju sannolikheten att du får ett avslut om du angett en lägre kurs. Någon garanti till avslut finns aldrig men dina chanser ökar betydligt med en spread.

  Vad som kan hända annars om du har angett samma orderkurs som triggerkurs och kursen sjunker väldigt snabbt finns det kanske ingen som vill köpa på den nivån när din order har skickats ut på marknaden och du får då inte igenom din order.

  Värt att nämna är också att om det sedan finns köpare på en högre nivå än din order så får du automatiskt alltid sålt till den högre kursen. Du får alltid bästa möjliga kurs. Låt oss säga att du har en aktie som kostar 30kr och vill begränsa möjlig nedgång. Du sätter då stoploss med trigger 25 och order 23 villkor "Lägre eller lika med". Du vill alltså sälja om aktien når 25kr. Om kursen då sjunker till 25 så triggas din stop-loss och din säljorder på 23kr skickas ut till marknaden. Om det då finns köpare som är villiga att betala 25 får du automatiskt bästa kurs. Samtidigt har du ett visst skydd vid snabba kursfall då du har 2kr skillnad mellan trigger och order.

  Om du vill lägga en sälj-stoploss som triggas när kursen når en viss högre nivå kan det även här vara en god ide att sätta trigger högre än order av samma anledning. Säg att du har en aktie som kostar 30kr och du vill ta hem vinsten om kursen når 40kr. Du kan då sätta stopploss med trigger 40 och order 38, villkor "högre eller lika med". På så sätt triggas din stop-loss och order skickas ut till marknaden när aktien når upp till 40kr. Om det då finns köpare som är villiga att betala 40kr får du automatiskt bästa kurs. Samtidigt har du ett visst skydd om det snabbt skulle vända ner då du har 2kr skillnad mellan trigger och order. Med vänlig hälsning, Marcus

  SvaraRadera
 2. Ok, stort tack för ett bra svar.

  SvaraRadera