torsdag 2 maj 2013

Stop loss satt i Apple

Känner mig inte riktigt komfortabel med mitt innehav i Apple. Som tur är har aktien stigit oavbrutet de senaste dagarna men jag är ändå orolig och loggar in flera gånger per kväll för att kolla värdeförändringen. Alltså måste jag göra någonting:

Alternativ 1 är att sälja delar av innehavet så jag kommer ner till en nivå som känns mer bekväm, kanske 50% av nuvarande innehav. Jag tror fortfarande på företaget och vill inte sälja allt utan bara kommer ner till en nivå som känns bättre ur riskhanteringssynpunkt. Idag utgör Apple 16% av min totala portfölj vilket känns väl högt, 5-10% skulle kännas tryggare.

Alternativ 2 är att sätta en stopp loss för att då veta vilken det sämsta utfallet kan tänkas bli. Här är svårigheten att hitta en bra sälj-kurs. Min köpkurs är 432 USD och nu står kursen i ca 448 USD, jag ligger alltså ca 3,5% plus i mitt innehav idag. I vanliga fall skulle jag nog sätta en stop loss på 433 USD så jag sämst går plus minus noll på affären. Men jag inbillar mig att det kan finnas ett psykologiskt stöd just vid 430 USD så min stop loss får bli 429 USD. Detta innebär att maximala förlusten skulle bli ca 1300 kr exklusive courtaget, detta är något jag kan leva med.

Efter lite övervägande har jag valt att behålla hela innehavet men att sätta en stop loss på 429 USD. Att jag väljer alternativ 2 beror på att aktien har stigit kraftigt senaste tiden och har nu momentum med sig. Förhoppningsvis lockar den fler inverterare och fortsätter stiga ytterligare ett tag. Således är det trevligt om alla mina 65 aktier, istället för 30 aktier, kan få vara med på den resan och ackumulera värdeförändring. Om aktien skulle börja dala igen så kommer detta äventyr ha kostat mig cirka 1500 kr vilket jag tycker att det är värt men den potentiella uppsida som jag ändå tycker mig se.

Efter detta beslut kommer jag förhoppningsvis sova bättre på nätterna...


/Plutusson______________________________
Kan meddela att nu när jag skulle sätta min stop loss så verkar inte det fungera för aktier utanför norden hos Nordet. Måste kolla upp detta mer imorgon, kanske måste ringa in och lägga en stop loss via mäklare som på den gamla goda tiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar