onsdag 7 januari 2015

Analys av SKF

Har varit sugen på SKF under några månader, så nu under jul-ledigheten har jag försökt gräva fram analyser. Eftersom jag är lite lat och inte så intresserad av att göra egna analyser brukar jag i första hand läsa vad andra bloggare skriver om företag och efter det bilda mig en egen uppfattning.

Tyvärr har jag inte hittat några bra analyser som gjorts under de senaste året så jag fick helt enkelt sätta mig ner, kavla upp ärmarna och göra min egen. Ni får ta det för vad det är eftersom jag inte är någon expert på detta.

Företagspresentation

SKF har varit en av världens ledande lagertillverkare sedan 1907 och rankas i alla fall av mig som ett av Sveriges mest anrika och finaste företag. SKF är ett globalt industriföretag och har 140 anläggningar i 28 länder och knappt 50 000 anställda.

Från och med 2015 är SKFs verksamhet uppdelad på tre affärsområden: Industrial Market, Automotive Market och Specialty Business.

År 2013 omsatte företaget ca 64 000 Mkr och dagens börsvärde är ca 75 000 Mkr.

Finansiella mål
Rörelsemarginal, 15%
Årlig försäljningsökning i lokala valutor, 8%
Avkastning på sysselsatt kapital, 20%
Nettorörelsekapital, 27%

Marknadssituation

SKF har en stor exponering mot Europa (45%) och emot fordonsindustrin vilket gör många bedömare försiktiga i antaganden om framtida vinsttillväxt. Nordamerika och Asien svarar vardera för ca 25% av omsättningen. Valutaeffekten mot USA bör göra sitt till för Q4-ans och kommande resultat.

Ägarstruktur

Största ägaren är Foundation Asset Management, FAM, en organisation som ägs av Wallenbergs-stiftelserna. Således en mycket stark och stabil ägare.

Trovärdig ledning

Enligt mig så är ledningen trovärdig och ger ett stabilt intryck. Ny VD och Koncernchef är Alrik Danielsson, han är född 1962 och har gått på Handels i Göteborg. Han har arbetat inom SKF åren 1987-2005 och nu från 2014. Således har han haft ett flertal olika befattningar inom koncernen och varit trogen företaget länge, sådant gillar jag att se hos en CEO. Förhoppningsvis kommer han med ny energi och drivkraft för att fortsätta utveckla SKF.

Finansiella siffror

Översikt
Vinst
SKF har gjort vinst varje år sedan 1998 vilket är imponerande (16 år i rad).

För 2015 är snittprognosen en tillväxt på ca 6% och vinst per aktie skulle då landa på ca 13 kr, vilket jag tycker låter högt.

Utdelning
Utdelningar under minst 10 år i följd, dock har de inte varit en stigande utdelningstillväxt.
Prognoserna för utdelningar är för 2015 ca 4,1% och för 2016 ca 4,7%.Finansiell styrka


2013 förvärvade SKF två företag som har påverkat skuldsättningen kraftigt. Goodwill posten har växt och Kassan krympt som får till följd att de finansiella nyckeltalen inte ser så trevliga ut.

Kan inte uttala mig om förvärvet i sig eller möjliga synergier etc. men generellt så tror jag att det kan vara ett bra läge för ett företag som SKF att göra detta nu innan konjunkturen tar fart igen.

Tillgångar


Skulder & Eget kapital


Kassaflöden


Värdering

Genomsnittlig vinst per aktie, EPS, har ett snitt på ca 11 när jag exkluderar år 2009 och 2013.

Om jag antar att uthållig vinst är 11 kr och dagens aktiepris är 162 blir P/E 14,7 vilket känns relativt billigt i förhållande till börsens värdering i helhet och branschen i synnerhet.

Om vi istället antal EPS på 10 och 12 blir motsvarande P/E 16,2 och 13,5. Som jag skrev tidigare är snittprognosen 2015 för EPS 13 kr vilket get P/E 12,5.


Börsutveckling


Priset har rört sig i intervallet 130-180 kr senaste åren och inte alls hängt med den börsutveckling vi sett.

Helhetsbedömning

Jag tycker SKF verkar billigt idag, om än inte något fynd. Det är den höga skuldsättningen som känns oroande, å andra sidan måste företag våga satsa för att växa. 

Utdelningen är hög och överlag känns SKF som ett bolag jag vill äga.

Konjunkturutvecklingen är naturligtvis också ett bekymmer men detta är inte SKF-specifikt. Eftersom SKF är ett globalt industriföretag företag och alltid rapporterar tidigt brukar dessa rapporter få stor uppmärksamhet i Sverige pga att det ger en indikation på industrikonjunkturen globalt. Ska bli intressant de vad bokslutskommunikén bjuder på den 28e januari.

Jag har inte gjort några konkurrent-analyser utan enbart tittat på SKF i denna korta analys.

Datat kommer ifrån SKFs hemsida, Börsdata samt HittaKursvinnare.

/Plutusson


1 kommentar:

  1. Bra bolag, jag sålde vid 175 och tänkte att köpa igen men till ett billigare pris. Men vi kanske borde vara glad att den har inte rört sig med börsen för övrigt och därmed är den egentligen ganska billig, relativt sett. Jag tycker att den påminna om Ratos...aktien som gör ingenting.

    SvaraRadera