lördag 30 december 2017

Månadsrapport för december

Börsåret 2017 är slut och OMXSPI är dryga 6% upp, dvs ett ganska normalt börsår. För egen del så har min portfölj-utveckling varit mycket bra, +21% eller 364 000 kr. I månadsrapporten nedan så står det +24% med detta inkluderar en engångsinsättning på 50 000 kr.



Ska försöka summera året med några reflektioner vad gäller mina portföljer och börsen i stort:

364 000 motsvarar en bruttoinkomst på ca 45 000 kr per månad vilket är en bra lön och om några år så borde mina kapitalinkomster överstiga min förvärvsinkomst. Kommer vara en härlig känsla när denna brytpunkt passeras.

Förutom en bra värdeökning så är det roligaste i år att min portfölj har passerat 2 Mkr. Kan jag hålla nuvarande takt uppe på 15% värdeökning per år över en börscykel så kommer jag till min 50 års-dag (10+ år) ha en portfölj som ger mig och min familj ekonomisk frihet.



Största värdeökningen kommer ifrån Nolato som har gått otrligt bra i år och som nu utgör 25% av hela portföljen. Funderar på att vikta ner men samtidigt har jag så många gånger tidigare sålt bra innehav för tidigt.

För vår Bostads-portfölj har utvecklingen varit mycket dålig, -1%. Här har jag varit för feg och tajmat marknaden fel med både sälj och köp. Samtidigt vill jag inte ha mycket risk här eftersom pengarna kan komma att behövas inom redan inom 1 år om vi flyttar tillbaka till Sverige. Hur som helst är detta resultat inte godkänt.

Totalt landar dessa båda portföljer ändå på +13% vilket är mycket bättre än index.


En annan sak som jag är nöjd med för året är att jag under Q3 så började jag jobba mycket mer med Börsdata och skapa olika screeners vilket varit ett väldigt bra verktyg för mig för att hitta intressanta bolag. Jag har nu både FA-screeeners samt TA-screeners som sparar mycket tid för mig. Enda nackdelen jag ser med Börsdata är att det endast finns åtta filter, vilket innebär att jag får exportera till Excel och sedan köra VLOOKUP för att få ihop all info jag behöver för att sålla ut min topplista över bra bolag.

Har även börjat följa med i Twitter mycket mer under året och kan nöjt se att Arne Talving har blivit väldigt populär, vilken har en strategi som är väldigt lik min egen (dvs kombinera FA och TA). Tidigare år så har man i stort sett blivit idiotförklarad om man nämnt teknisk analys, glidande medelvärden och trender. Kanske är det så att beroende på var i börscykeln vi befinner oss, är det olika strategier som funkar bättre/sämre alt. blir populära.

För 2018 har jag inga egenliga åsikter, jag fortsätter jobba på som vanligt och hoppas att jag kommer att förfina min strategi, förbättra min analysförmåga och bygga upp ett starkare psyke.

/Plutusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar