måndag 2 februari 2015

Alla pratar aktier och flygbolag tjänar pengar på det låga oljepriset

Har gjort två observationer på senare tid.

Har ni som jag märkt att alla runt omkring er har börjat bli väldigt intresserade av aktier helt plötsligt, personer som tidigare varit helt ointresserade. Nu börjar man få börstips på kontoret och de två senaste middagarna/festerna jag varit på så har aktier och placeringar varit ett givet samtalsämne. Ytterligare ett tecken på att vi är i en överhettad marknad.

Observation nummer två är inom transportsektorn. Via mitt arbete har jag fått information om att trots de låga oljepriset så har bränsle-tilläggen inom fraktnäringen inte alls hängt med det kraftigt nedtryckta priset på olja. Både stora industriföretag och globala distributörer (DHL, Schenker etc) har endast fått ett minimalt lägre pris på frakt-raterna inklusive bränsletillägget. För flygfrakt står bränsle för en mycket stor del av totala priset, jag är inte säker men låt säga 40%. Jag har även svårt att tro att dessa bolag säkrar upp större delen av olje-priset mer än ett kvartal eller två. Således misstänker jag att de stora bolagen som äger egna flyg/skepp/lastbilar har skapat sig en markant högre marginal det senaste halvåret.

/Plutusson


4 kommentarer:

 1. Intressant, jag har inte märkt av det ännu, att folk pratar aktier. Men det är helt klart en indikator. Vi får se lite längre fram, jag tycker själv att året har rivstartat, lite väl bra.
  /XO

  SvaraRadera
 2. Det pratas mycket i media om aktier där budskapet hela tiden är att aktier ger bättre avkastning än bankräntan :), börsen ligger i nya toppnoteringar varje dag. Kan bli en dyr läxa för dem som kliver in på dyr börs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu så .... verkar bara lite fördröjt i de kretsar jag umgås, men i veckan börjades det snackas aktier även på mitt jobb :)

   Radera
  2. Ett klassiskt tecken på överhettning =)

   Radera