torsdag 2 november 2017

1 miljon har blivit 2 miljoner

I september 2012 passerade min portfölj en miljon kronor. Som för alla andra så var detta ett stort delmål och en viktig milstolpe. Mitt mål är att nå 15% avkastning per år, vilket betyder att vart femte år dubblas portföljens värde (1,15^5=2,01). I slutet av oktober så passerade min privata portfölj två miljoners-strecket, vilket om man ska vara noggrann tog fem år och en månad.
Även om detta naturligtvis känns mycket bra, så känns det inte alls lika stort som när den första miljonen passerades.

Jag har några reflektioner som jag tänkte dela med mig av:

 • Jag har kvitto på att jag är på rätt väg, både med min övergripande tro om att investera på börsen är långsiktigt lönsamt, men även ett kvitto på att min strategi i stort fungerar.
 • Det är fantastiskt att med minimal insatt tid ha fått ihop en miljon under fem år, och snöbollen har bara börjat rulla.
 • För att så snabbt som möjligt få ihop den första miljonen sparade jag mycket, gjorde mycket övertid m.m så det var mycket mer jobb och slit för att få ihop den första miljonen. Miljon nr två har jag enbart förvalta ihop, som är någonting som jag tycker om att pyssla med och min hobby.
 • Jag gjorde min första aktieaffär 1999 och har varit mer eller mindre aktiv sedan dess, dock har börsen alltid varit ett av mina största intressen. De senaste åren har jag blivit mer och mer systematisk i mitt arbetssätt, fått en bättre förståelse om analys, psykologi och olika investeringsstilar. Samtidigt har jag har blivit mer ödmjuk inför dessa.
 • Risken har minskat i mitt investerande allt eftersom portföljstorleken har ökat, dock kommer jag även fortsättningsvis ha som mål 15% avkastning per år.
 • Portföljen har utvecklats lite bättre än index, dock så hade jag antagligen klarat mig mycket bättre än index vid en krasch då jag säljer av när de glidande medelvärdena slår om till negativ lutning. Jag har gjort stora försäljningar tre gånger under denna femårs period: Okt -14, Dec -15 och Jul -17. 
 • Med målsättningen 15% per år innebär det att innan jag fyllt 50 kommer min portfölj att vara värd cirka 8 miljoner kronor, och där någonstans känns det som att jag kommer vara ekonomiskt fri att kunna bestämma över min egen tid. Hur jag den dagen kommer disponera min tid är för tidigt att säga någonting om.
 • Om jag vill nå detta mål snabbare, måste jag börja månadsspara, men i dagsläget känns inte detta aktuellt. 
 • Pga målbilden med att vara fri innan 50, så har jag blivit mindre taggad på jobbet. Karriär och att alltid prestera på topp är inte längre lika viktigt. Naturligtvis spelar även familj och barn in här, men till största delen beror den minskade karriär-hungern på att jag känner att jag och min familj kommer att klara oss och vi kommer ha det bra framöver. Jobbet blir mindre och mindre viktigt som inkomstkälla. Om detta synsätt är bra eller dåligt för någon som är mellan 35-40 kan man diskutera.


/Plutusson


4 kommentarer:

 1. Grattis till två mille! Vi är där om några månader, förutsatt att inte en börskrasch ställer till det.

  Känner igen det där med jobbet, har själv planer på att runt 50 säga upp mig, 12 år kvar. Vill kunna jobba upp en rejäl buffert så att vi kan vara fria OCH inte behöva leva på regnvatten och kottar. Har inga som helst ambitioner att "klättra" utan trivs bra där jag är. Kanske under de sista 5-6 åren byta till ett jobb på något lugnare ställe, det tar på krafterna både psykiskt och fysiskt att vara konsult.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Inspirerande! ☺ Hur mycket sparar/investerar per månad!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fram till den första miljonen så månadssparade jag 5000-10000 kr/månad. De första åren var det ofta över 10 k medan runt 2009-2012 var det 3000 kr i månaden om jag minns rätt. Efter första miljonen har jag inte haft något månadssparade. Dock så gjorde jag en insättning på 50k i somras som var över efter en bonusutbetalning.
   Mitt avkastningskrav på 15% per år är naturligtvis exklusive insättningar för att inte dopa resultatet.

   Radera