tisdag 25 februari 2014

När vet man om en bransch har bottnat?

Jag går och funderar på om gruvbranschen är nära bottenkänning nu, och i så fall är det dags att lägga in en chans-post?

Gruvindustrin har varit nedtryckt i flera år nu, företag som leverarar utrustning och reservdelar till denna bransch har haft det tufft, t.ex. Sandvik och Atlas Copco. Till stor del har marginalerna hållits uppe av eftermarknaden som fortfarande måste rulla på eller till och med kan gå bättre när kunderna köper mer reserv- och slit-delar istället för att investera i ny utrustning. Men detta går inte heller hur länge som helst, förr eller senare måste nyinvesteringar göras. Vad jag förstått efter att ha läst på lite är att gruvindustrin förväntas börja växa igen under nästa år (enligt prognosmakare/siare).

En annan aspekt är att man som investerare skall köpa när det ser som mörkast ut, det är då man har möjlighet att göra fina köp till en hög margin of safety, under förutsättning att bolagets fundamenta känns vettigt.

Utifrån detta resonemang så funderar jag på om det kanske är läge att köpa in sig i Lundin Mining.
Det långa glidande medelvärdet har nu gått från negativ till positiv lutning vilket visar att den långsiktiga trenden nu är stigande.

Eftersom detta resonemang är osäkert och chansartat så är min tanke att köpa en mindre post nu med en stopp loss. Om allt går vägen så köper jag ytterligare en post i samma storlek i ett senare skede för att sprida risken ytterligare.

Men har fortfarande inte bestämt mig för om jag ska köpa, vilken storleksordning och vart det kan vara lämpligt att sätta en stop loss?

Låter detta vettigt eller är det bara ett desperat försök att få tillbaka det jag förlorat på Oriflame?

Jag har ju en stor kassa för tillfället så jag funderar även på att köpa in Industrivärden under morgondagen. Känns som en av få aktier som inte har skenat iväg i värderingen och den erbjuder dessutom bra riskspridning i och med att det är ett investmentbolag. Dessutom får man en trevlig direktavkastning.


/Plutusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar