fredag 13 juli 2012

Apropå bolån

Om ett par månader går vårt femåriga festa bolån ut så en av mina punkter på "Att göra"-listan för i sommar är att förhandla om våra lån. Idag har vi hälften rörligt och hälften bundet på fem år.
När vi köpte vår villa för fem år sedan var det ett av de största besluten vi fattat och vi var lite osäkra på vad det egentligen skulle kosta oss med lån, amortering och löpande kostnader. Nu efter fem år har jag stenkoll på vad vi betalar i el, värme, vatten, tele/internet/tv m.m. och jag har i stort sett bestämt mig för att vi ska ha 100 % rörligt bolån.

Vad jag däremot inte riktigt har bestämt mig för är hur mycket vi ska amortera.

Vi köpte huset för 2,2 MSEK och lånade 2,0 MSEK. När vi gjorde en värdering för ett par år sedan (efter en del renovering) fick vi upp värdet till 2,5 MSEK. Vi har amorterat 6 000 kr/mån samt att vi tagit ytterligare lån på 200 000 SEK för köp av kombi när vi fick barn. Summa sumarum så har vi i dagsläget ett lån på 2,0 MSEK och en villa värd 2,5 MSEK.

Så vad är då en vettig amorteringsgrad?

Jag har gjort en liten räknesnurra i Excel och rätta mig gärna om jag räknar galet men som jag räknar blir amorteringen 4 167 SEK/mån om avbetalningstiden är satt till 40 år och utan hänsyn till inflation.

Om jag däremot sätter en genomsnittlig årlig inflation på 1,5% blir återbetalningstiden endast 32 år om jag amorterar lika mycket, dvs 4 167 SEK/mån. Dessutom gör inflationen så att den totala räntekostnaden minskar med nästan 400 000 SEK, från 1 568 000 SEK till 1 189 951 SEK. Väldigt intressant!

Värt att notera är då att om jag vill betala av lånet på 40 med hänsyn till inflationen så kommer månadskostnaden att bli 3 145 SEK (jag sätter avbetalningstiden till 53 år och inflationen till 1,5%)
Mycket intressant!

Om jag dessutom tänker mig en värdeförändring på år på villan till 1,8% (inklusive inflationen på 1,5%) så kommer slutvärdet att vara 6 435 351 SEK. Mycket intressant!


Amortering av bolån

Ta gärna några minuter och gå igenom min Excel-fil och kommentera gärna om jag tänker rätt eller om jag måste göra några justeringar innan det är dags att prata med våra banker.

/Plutusson


3 kommentarer:

 1. Hur tänker du när du tar med inflationen i amorteringstiden? jag ser att det blir 8 år kortare, men du räknar alltså med att öka amorteringen med 1,5 % per år?

  Personligen skulle jag hellre räkna på hur stort lånet faktiskt är i kronor och bara hålla mig till det. Om du inte amorterar alls är ju lånet fortfarande 2 milj om 40 år, de ökar inte 1,5% per år.

  SvaraRadera
 2. Fel i ruta E18 och E19. Bara missat summera ner till 132.

  Kul mall! Jag sitter och kollar mitt lån (men jag skriver noll i båda rutorna som har med inflation att göra), kul att se när jag blir fri från banken och hur mycket det kostar per månad om jag vill att det ska gå snabbare. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, nu har jag fixat till felet.

   /Plutusson

   Radera