måndag 31 december 2012

Månadsrapport för december och årsbokslut

Ytterligare ett år har gått och nu är det dags att summera. Min totala depå har ökat i värde med 14 % jämfört med OMXS30-indexet som har ökat 12 %. Detta innebär att i år har jag följt index och inte lyckats nått någon överavkastning, jag tror att främsta anledningen till detta är de kraftiga och snabba svängningarna som gör att min strategi inte riktigt hänger med. Men jag har i alla fall nått mitt mål på 12 % årlig avkastning, inklusive direktavkastning så det är jag nöjd med. Min totala avkastning sedan år 2003 ligger nu på 33 % på årsbasis.

Det största för mig detta aktie-år var att jag passerade en miljon, nu siktar jag vidare mot två miljoner, skål! Enligt 72-regeln kommer detta att uppfyllas om cirka sex år (72/12).
Jag sålde alla mina innehav under november då MA200 planade ut och även gick från positiv till negativ under några handelsdagar. Så här i efterhand var det ett dåligt beslut, men med tanke på att det råder så stor osäkerhet makro-finansiellt och att jag redan hade nått mitt mål på 12 % så valde jag det säkra före det osäkra och höjde mina stop loss-nivåer. Detta är något som jag misstänker även kommer avspeglas i mina beslut under kommande år. I stort kommer jag att hålla fast vid min nuvarande strategi men jag kommer nog ha en övervikt mot stabila värdeföretag, dock kommer tajmingen för köp/sälj till största delen bygga på teknisk analys av respektive papper samt OMXS30-indexet.

Vad som kommer hända under 2013 är inte lätt att sia om men min känsla är att vi kommer få ett bra börs-år. I och med de låga räntorna finns det inte några alternativ kvar förutom att stoppa in pengarna på börsen. Största triggern för att detta skall inträffa är att USA lyckas lugna investerarna någorlunda.
Vad gäller själva bloggen så kommer jag försöka fortsätta i ungefär samma stil, d.v.s. cirka 3-4 inlägg per månad. Jag är fullt medveten om att detta inte är mycket och att jag inte har speciellt många läsare men det har aldrig varit del av mitt syfte. Men jag vill ändå passa på att uttrycka min tacksamhet, glädje och stora tack för de som följer bloggen och kommer med värdefulla kommentarer.
Så med detta inlägg vill jag önska alla ett Gott Nytt År!
/Plutusson

2 kommentarer:

  1. Trenden verkar vara starkt uppåt på börsen just nu. Frågan är hur länge det fortsätter. Utdelningarna kan säkert driva kurserna några månader till

    SvaraRadera
  2. Personligen så tror jag att börsen kommer gå starkt även i år, men det kommer säkerligen också bli väldigt slagigt. Jag ångrar att jag sålde av när jag gjorde. Nu sitter jag bara å väntar på en rekyl/vinsthemtagning så jag kan gå in igen...

    SvaraRadera