fredag 31 december 2021

Finansiell årskrönika 2021

 Ytterligare ett turbulent och händelserikt år har snart passerat. Vad gäller portföljerna så har det gått upp och ner. Jag avslutar året på +23% eller +1 054 KSEK. 


HUVUDPORTFÖLJEN

All time high för huvudportföljen kom redan i maj, + 35% för att sedan gå sidledes och neråt. Att uppgången inte höll i sig beror främst på Evolution som är största innehavet. Året slutar på +22% eller +695 KSEK. Kapitalet här är nu 3 408 KSEK, men då har jag också plockat ut 400 KSEK för bostadsköp.



HUSPORTFÖLJEN

Pga bostadsköpet likviderades denna portfölj under februari månad. Värdet var då 1 060 KSEK, hade stigit +10% och var på all time high. Främst tack vara Evolution och Bitcoin.


BARNENS PORTFÖLJ

I år igen är detta portföljen som gått bäst, +40% eller +227KSEK. Värdet är nu 787 KSEK. Trots snarlika innehav som min huvudportfölj så är lärdomen att här har jag låtit bli att köpa och sälja. Detta måste jag bli bättre på även vad gäller min huvudportfölj.


PENSIONSSPARANDE

Totalt 5,9 MSEK fördelat på

Allmän pension 1,9 MSEK

Tjänstepension 4,0 MSEK


BOSTADSKÖP

Största händelsen är att vi köpt en bostad. En bättre villa i en svensk småstad som vi betalade 6,9 MSEK för. Radhuset som vi bodde i har vi kunnat behålla och hyr ut till ett företag. Uthyrningen ger en intäkt på 22 500 SEK/mån och kostnaderna för radhuset är 6 000 kr, alltså går vi 16 500 kr plus per månad. Således bor vi i stort sett gratis nu då överskottet från radhuset täcker kostnaden för villan. Pga av att vi nu ligger på väldigt hög belåning åker vi dit på skuldkvots-amortering på villan så just nu amorterar vi 13 800 SEK per månad, så cash flow-mässigt ser det tungt ut men den övergripande kalkylen är väldigt fin.

Dock har bostadsköpet lett till att jag dels har likviderat husportföljen, dels har jag behövt gjort ett uttag från min huvudportfölj för att finansiera kalaset. 400 KSEK plockades ut i april. Husportföljen var naturligtvis tänkt för detta, men det känns lite trist att behöva plocka ut pengar från huvudportföljen. Dock så är det inget jag ångrar, livskvaliteten är grym och att vi dessutom kan behålla och hyra ut radhuset gör det ännu bättre.


Att jag inte slår index i år beror mycket på att mina portföljer saknar fastigheter, bank och industri. Vad gäller fastigheter så har jag inga aktier i den sektorn men istället äger jag nu bostäder till ett värde av drygt 10 MSEK.


CAGR senaste fem åren ligger på 21%, senaste tio åren på 18%.


 

I år så har min förvärvsinkomst överstigit 1 MSEK, efter skatt blir det cirka 650 KSEK eller 54 KSEK per månad. En hög och bra lön absolut, dock så har jag de senaste åren tjänat mer på aktiemarknaden och med ränta på ränta effekten räknar jag kallt med att detta kommer fortsätta och gapet öka.

Målet om ekonomisk frihet vid 50 års ålder ligger fortfarande fast och är inom räckhåll. Känner redan nu att jag inte har samma driv och karriärs-ambitioner inom jobbet. Får jag behålla nuvarande lön så skulle jag absolut kunna kliva ur chefsrollen och ta en specialistroll. Speciellt nu under COVID så känner jag att det skulle vara skönt att slippa chefsansvaret och jobba som specialist. I dagens arbetsmarknad finns helt andra möjligheter att jobba hemifrån och styra sin tid som specialist. Som chef behöver du vara på plats mycket mer, men det finns även andra utmaningar i att vara en synlig och bra chef under dagens förutsättningar. 

För ett antal år sedan minns jag att jag tyckte synd om de äldre cheferna som blev ”placerade på elefantkyrkogården”. Nu tänker jag mer att det kanske var deras eget val och precis vad de ville, i alla fall så börjar jag känna mig mer och mer sugen på en ”fall back” position och inte behöva jobba lite hårt. Dock kan ju detta ändra sig, men i dagsläget nu när barnen är i de åldrar där de håller på med en massa aktiviteter och behöver skjuts varenda dag, det är matcher, ska säljas lotter, kiosken och sekretariatet ska bemannas; känns det helt ok att inte ha ett alltför betungande arbete.

Dessutom tillkommer lite pyssel med hyresfastigheten, jag har medlemskap i Munskänkarna, jag ingår i ett ordenssällskap, vill ha tid att träna, vara ute i skog och mark med hunden och inte minst lägga tid på aktiemarknaden. 

Årets lärdom och nyårslöfte får bli att minska ner antalet transaktioner och sitta still i båten och låta innehaven jobba. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar